Indtil et barn fylder 18 år, er det under såkaldt forældremyndighed. Det betyder i praksis, at den (eller de), der har forældremyndigheden skal sørge for barnets basale behov såsom mad, tøj og bolig. Derudover har indehaveren af forældremyndigheden ret til at bestemme alt, hvad der er af betydning for barnet. Hvor det skal bo, gå i skole, til risikobetonede fritidsaktiviteter etc., og i det hele taget sørge for, at alle barnets behov bliver dækket.
Står du over for en skilsmisse, separation eller måske efterfølgende den ene forælders dødsfald, er det nyttigt for dig at vide, hvad forskellen er mellem fuld forældremyndighed og fælles forældremyndighed. Efter at Forældreansvarsloven trådte i kraft i 2007, er der nu mere fokus på barnets interesser frem for forældrenes rettigheder.
Når du har fuld forældremyndighed:
Er du i den situation, at du som den ene forælder har fuld forældremyndighed, kan du selv træffe alle beslutninger om dit barn. Du behøver altså ikke spørge den anden forælder, inden du bestemmer f.eks. barnets navn, bopæl, skole, religiøs opdragelse eller andet betydningsfuldt og skelsættende.
Der er ingen forskel på, om du er mor eller far til barnet. Begge kan få fuld forældremyndighed over barnet, og hvis I kan blive enige, kan I selv lave en aftale om, hvem der skal have den fulde forældremyndighed. Til gengæld har den anden forælder nogle rettigheder, eksempelvis ret til samvær.
Har I fælles forældremyndighed nu, og skulle der opstå en situation, hvor samarbejdet med den anden forælder går ud over jeres fælles barn, kan du søge om fuld forældremyndighed. Det kan desværre vise sig at være en vanskelig proces, hvis der ikke er villighed til at afgive forældremyndighed fra den anden forælder. Hos Advokat Reinwald har vi eksperter, der kan hjælpe dig igennem processen så smertefrit som muligt.
Hvad er fælles forældremyndighed?
Som udgangspunkt er forældremyndigheden altid fælles (du vil også høre udtrykket ”delt” forældremyndighed, som er det samme). Uanset om du bor sammen med barnets anden forælder, vil væsentlige beslutninger om barnets forhold kræve, at I er enige om, hvad der skal ske. Her har begge forældre ret til at deltage i alle arrangementer på skolen, forældremøder, skolehjemsamtaler og kommunikation på f.eks. Aula.
Er I som forældre ikke gift, har I fælles forældremyndighed, såfremt I har haft fælles folkeregisteradresse de seneste 10 måneder før fødslen og har underskrevet en omsorgs- og ansvarserklæring. Bor I derimod hver for sig ved barnets fødsel, er moderen såkaldt bopælsforælder og faderen samværsforælder. I kan stadig godt have fælles forældremyndighed.
Hvis det viser sig, at forældre med fælles forældremyndighed ikke kan samarbejde om barnet til barnets bedste, kan den fælles forældremyndighed ophæves. I sådanne tilfælde vil der altid skulle tages mest muligt hensyn til barnet, bl.a. hvor meget det vil påvirke barnet, hvis den fælles forældremyndighed opretholdes.
FAQ