Forstå reglerne for samvær og bopæl ved fælles forældremyndighed
Når I som forældrepar beslutter jer for at blive skilt og gå hver til sit, er der altid en række praktiske ting omkring børnene, der skal fastlægges og laves aftaler om. Først og fremmest aftalen om, hvem der skal have forældremyndigheden, og dernæst reglerne om bopæl og samvær.
Det er naturligvis mest optimalt, hvis I, som forældre, selv kan blive enige om reglerne, uden de store tvister. Sker det alligevel, at samarbejdet mellem forældrene går i hårdknude, har Forældreansvarsloven fastlagt helt klare regler for bopæl og samvær. Dette kan dog hurtigt virke uoverskueligt, når du som forælder er presset, og derfor sjældent har tid eller ro til at sætte dig ind i de bestemte love og paragraffer. Hos Advokat Reinwald har vi specialiseret os i familiens jura, og vi hjælper dig derfor gerne med at forstå disse, til tider, indviklede regler.
Barnets bopæl ved fælles forældremyndighed
Selvom I altid har haft fælles forældremyndighed, skal I ved skilsmisse aktivt tage stilling til, hvor barnet skal have sin bopæl. Den forælder, som har barnet boende, kaldes bopælsforælderen. I kan som forældre altid selv aftale, hvor barnet skal have bopæl. Først når I ikke kan blive enig med den anden forælder, om barnets bopæl, skal Familieretshuset inddrages.
Her vil man forsøge at hjælpe jer med at finde en løsning på uenigheden om barnets bopæl. Hvis det hele skulle gå i hårdknude, afgøres sagen i yderste konsekvens af Familieretten. I denne situation ville det være et fornuftigt valg, at søge sparring ude fra. Hos Advokat Reinwald kan du altid regne med professionel rådgivning og hjælp, da vi har stor erfaring med at bistå i sådanne sager.
Uanset om der er en strid mellem forældrene eller ej, vil det altid være jeres børns tarv, der kommer i første række. Det gælder også, når der skal træffes afgørelser om bopæl. Hvis et barn er omkring 15 år eller ældre, skal der altid lægges særlig vægt på barnets ønsker om bopæl.
Samvær ved fælles forældremyndighed
Hvis I selv kan finde frem til en aftale om samvær, behøver I ikke blande myndigheder eller andre instanser ind i det. Det vil være en god idé, hvis I laver en skriftlig aftale, da den vil være lige så bindende som en aftale eller en afgørelse, der laves i f.eks. Familieretshuset.
Dit barn har altid ret til samvær med begge forældre, men kan du ikke blive enig med din tidligere ægtefælle om, hvordan samværet skal foregå, træffes afgørelsen af Statsforvaltningen.
Som i så mange andre situationer er det først, når der kommer gnidninger og uoverensstemmelser imellem jer som forældre, at det er nødvendigt at henholde sig til love og regler. Begge forældre vil altid kæmpe lige hårdt for sin egen sag, og du kan derfor have brug for vores hjælp til at overskue de forhold, der kan støtte dig i din sag. Inden I dog overhovedet kommer så langt, som til at træffe afgørelser i forhold til børnene, bør I overveje de forskellige følelsesmæssige og juridiske konsekvenser ved selve skilsmissen. Læs mere herom lige her.