Når et forældrepar går fra hinanden, kan det være en stor udfordring at få tingene til at hænge sammen i familielivet, specielt hvad angår samvær med børn, bopæl og lignende.
En velfungerende samværsaftale er afgørende for at sikre, at barnet fortsat har en sund og stabil kontakt med begge forældre. Men hvad indebærer en samværsaftale egentlig, og hvordan sikrer man, at barnets vilkår varetages bedst muligt?
Hos Advokat Reinwald er vi specialiserede i at rådgive og hjælpe forældre med at navigere i de komplekse regler, der gælder for samværsaftaler. I denne artikel vil vi besvare nogle af de mest almindelige spørgsmål om samværsaftaler og give dig en klar forståelse af, hvordan du kan skabe en samværsaftale, der fungerer for din familie.
Hvad er en samværsaftale?
En samværsaftale er en bindende aftale, som bestemmer, hvordan samværet med barn/børn skal foregå efter en samlivsophævelse, skilsmisse eller separation. Samværsaftalen indgås mellem barnets forældre og har til formål at sikre, at barnet fortsat kan opretholde en tæt relation til begge forældre, hvis det er til barnets bedste.
Samværsaftalen kan være skriftlig eller mundtlig, men en skriftlig aftale vil være at foretrække, da en skriftlig aftale kan dokumenteres, hvis en sag om brud på aftalen ikke overholdes og måske skal i familieretten. Her hos Advokat Reinwald er vi specialiseret på området og vi sikrer, at I bliver hjulpet gennem processen med samværsaftale på professionel og tryg vis. Alle børn har iht. loven ret til at se sine forældre, og derfor står vi klar til at hjælpe i processen. I visse situationer kan det være til barnets bedste, at der er et begrænset eller ingen samvær – i sådanne situationer står vi også klar til at hjælpe.
At udarbejde en samværsaftale kan være en kompleks og følelsesladet proces, men kan være vigtigt for barnets trivsel. Ved at skabe en klar og detaljeret aftale kan I som forældre sikre, at jeres barn får den bedst mulige opvækst – også selvom I ikke længere bor sammen.
Hvad sker der, når samværsaftalen ikke overholdes?
Hvis en samværsaftale ikke overholdes, kan det have store konsekvenser for både barn og forældre. Det er forældrenes ansvar at forsøge at skabe de bedste forudsætninger for barnets trivsel, og derfor er respekt for samværsaftalen afgørende. Brud på aftaler kan lede til konflikter, som kan skade barnets trivsel og skabe problemer i familielivet.
Hvis en skriftlig samværsaftale brydes af en forælder, eksempelvis hvis samvær forhindres eller en part ikke vil udlevere barnet, kan vi bistå dig med kontakt til Familieretshuset og eventuel repræsentation ved domstolene hos Familieretten.
Hvis I ikke kan blive enige om en samværsaftale gennem frivillig aftale, kan sagen indbringes for Familieretshuset. I det tilfælde kan vi hjælpe med kontakt og støtte i processen, ligesom vi kan hjælpe med samværssager ved domstolene.
Hvordan foretager man ændringer i en samværsaftale?
At ændre i en samværsaftale kan være nødvendigt, hvis der sker ændringer i forældrenes eller barnets livssituation, som gør den eksisterende aftale uhensigtsmæssig. Det kan være ændringer i arbejdstider, flytning, ændringer i barnets rutiner eller andre forhold. Det kan også være, at barnet er blevet ældre og nu kan have flere samværsdage.
Hvis I som forældre er enige om ændringerne i en samværsaftale, kan det gøres skriftligt uden Familieretshusets indblanding. Hvis I derimod er uenige, eller der opstår konflikter, kan hjælp fra Familieretshuset blive nødvendigt.
Uanset din situation kan Advokat Reinwald hjælpe med rådgivning, juridisk rådgivning og støtte gennem processen. Vi lægger altid vægt på barnets behov, og vi vil sammen med dig kæmpe for den bedste løsning for dit barns trivsel.
Du kan læse mere om vores forskellige fagområder på vores hjemmeside; læs eksempelvis om bodeling ved skilsmisse.
Kontakt os for hjælp til samværsaftalen
Vi holder til i hhv. Vejle (hovedkontor) og Kolding (mødekontor) og dækker hele Trekantsområdet.
Du kan kontakte os for en uforpligtende snak på tlf. 7640 5510 i følgende tidsrum:
- Mandag-torsdag kl. 9.00–15.00
- Fredag kl. 9.00–13.00
Du kan også kontakte os skriftligt på vores hjemmeside, og så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt. Brug vores kontaktformular.
FAQ